Baby op de arm bij de GGD

Kinderen 0-4 jaar

Als ouder wil je natuurlijk dat jouw kind gezond en veilig opgroeit. De medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg zijn er om met je mee te denken.

Veelgestelde vragen kinderen 0-4 jaar

We verwijzen je graag naar de website van Veiligheid.nl om alles te weten te komen over veilige baby- en kinderproducten, veilig vervoer en wat je kunt doen om een veilige omgeving voor je kind te maken. Er zijn films en checklists over allerlei onderwerpen om je de gevaren te laten zien en zo ongelukken te voorkomen. De Gifwijzer kun je raadplegen als je baby of kind iets heeft ingenomen wat gevaarlijk kan zijn.

Baby's hebben onrustige momenten en in het begin verandert hun voedings- en slaapritme per week. Lees in de folder Baby in balans wat bij welke fase hoort en wat je kunt doen om je baby te troosten en kalmeren.
De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige weten heel veel over onrustig gedrag bij baby’s en overmatig huilen. Neem daarom gerust contact met ons op als je je zorgen maakt over je baby.
Kom langs op een inloopspreekuur, stuur een e-mail of bel de JGZ-Vragenlijn op (088) 355 6850
of  je kunt contact opnemen via de website  'Stel een vraag'. Je krijgt dan een afspraak voor een huisbezoek aangeboden en een Vragenlijst en Dagboek om alvast te gaan invullen. Tijdens het huisbezoek kijken we goed naar de voedingen, jullie ritme en het inslapen van de baby. We maken samen een plan met als doel dat de baby beter gaat ontspannen en slapen. 

Peuters eten vaak weinig en zijn kieskeurig. Het is belangrijk om het gezellig te houden. Zorg voor duidelijkheid en eet op vaste momenten aan tafel, lees hier meer. Tips voor de lust-ik-niet fase lees je hier

Het is belangrijk dat je baby op een ontspannen manier en op zijn eigen tempo de fles kan drinken. Hierbij let je op de signalen die jouw baby geeft. Maak veel contact met je kind tijdens het geven van de fles, leg je telefoon dus even weg. Zorg ervoor dat je baby zelf zijn mondje opent voor de fles met de hapreflex, lees hier meer.  

Begin met 6 weken om dagelijks een beetje afgekolfde melk met de fles te geven. Ergens tussen 2 en 4 maanden verdwijnt de automatische zuigreflex bij je baby. Het kan gebeuren dat je baby niet meer weet wat hij met de speen in de mond moet doen als je een paar dagen geen melk uit een fles hebt gegeven. Blijf twee keer per dag ontspannen oefenen zonder druk uit te oefenen. Geef de fles tussen de borstvoeding door, bijvoorbeeld in de wipstoel of liggend in de box. Geef hem de fles om mee te spelen.